AB içerisinde Neler Götürebilirim?
AB içinde Gümrükler yok – sadece alkol, sigara ve kahve için geçerlidir. Bu tür keyifli ürünleri, örneğin AB dışından Almanya’ya bir seyahatte ithal etmek isteyenlerin seyahat serbest miktarlarını dikkate alması gerekir. Aynı şekilde, nakit para taşıma konusunda da kurallar vardır. Kurallara uymamak yüksek cezalara neden olabilir.
Kahve, alkol ve tütünü zollsuz bir şekilde Almanya’ya ithal edebilirsiniz. Ancak belirli miktar sınırlamalarına ve diğer gümrük düzenlemelerine dikkat etmelisiniz.
Bir seyahatten Danimarka, Fransa, Polonya veya başka bir AB ülkesine dönüyorsanız ve kişisel kullanımınız için ürünler getirmek istiyorsanız, genellikle endişelenmenize gerek yok. Sigara, alkol ve kahve gibi keyif ürünleri hariç. Bu ürünler için belirli miktarda serbest miktarlar geçerlidir ve bu miktarlara uymazsanız bir kontrolde yüksek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.
Serbest miktarlar her yetişkin kişi için geçerlidir ve bir kişi bunları tam kullanmazsa, diğer yolculara aktarılamaz. Ayrıca ürünlerin kişisel seyahat bagajında taşınması önemlidir.
Kahve, Sigara ve Tütün Miltarları
- 800 Adet Siagara ve
- 400 Adet Zigarillo ve
- 200 Adet Puro ve
- 1 Kilogram Nargile Tütünü ve
- 800 Çekim Aerosol/Heets ve
- 1 Litre E-Sigara Sıvısı (Likvit)
AB den Almanya’ya getirilebilinen Alkol Türleri
- 10 litre alkollü içki (örneğin viski, rom, votka) ve
- 10 litre alkollü tatlandırılmış içecekler (Alkopoplar) ve
- 20 litre ara ürün (örneğin Sherry, Porto şarabı ve likör şarapları) ve
- 60 litre köpüklü şarap (şampanya) ve
- 110 litre Bira
Almanya gümrüğü, diğer AB üye ülkelerinden gelen şaraplar için bir miktar sınırı belirlememiştir. Bu nedenle, kişisel tüketim amaçlı olan şarabı sınırsız miktarda getirebilirsiniz ve ekstra tüketim vergisi ödemeniz gerekmez. Ancak, şarabın taşınmasıyla ilgili şarap yasaları ve etiketleme gereksinimleri gibi şarap taşıma konularındaki yasal düzenlemeler bu kuraldan etkilenmez. Almanya’ya diğer AB ülkelerinden şarap getirirken ilgili şarap yasalarını ve yönetmeliklerini dikkate aldığınızdan emin olun.
Kahve Miktârı
- 10 Kilogram Kahve ve
- 10 Kilogram Kahveli Ürünler
Almanyada AB Ülkelerine geçerli olan Kurallar
Almanya’dan başka bir AB ülkesine seyahat ederken tatiliniz için tütün, kahve veya alkol stoku yapmak istiyorsanız, giriş yaptığınız ülkenin kurallarına uymalısınız.
Çünkü yukarıda belirtilen maksimum miktarlar AB tarafından sadece kılavuz olarak verilir. Her AB ülkesi, bunlardan sapmış, daha sıkı düzenlemeler getirebilir. Özellikle skandinav ülkelerinde tütün ve alkollü içkiler oldukça pahalıdır. Sürücüler, sadece bagajlarını doldurmak yerine bu konuda dikkatli olmalıdır, aksi halde cezalandırılabilirler. (İlgili ulusal gümrük yetkililerine bağlantılar burada bulunabilir).
Almanya’ya getirebilinecek Akaryakıt Miktârı:
Kişisel aracınızdaki yakıt (örneğin, benzin veya dizel) Avrupa Birliği içinde serbestçe taşınabilir. Ancak, yedek konteynerlerde taşınan yakıt için farklı kurallar ve miktarlar geçerli olabilir. Bu, her ülkenin kendi ulusal düzenlemelerine tabidir.
Yedek depolarda taşımanıza izin verilen yakıt miktarı üye ülkeden ülkeye değişebilir ve 5 ile 25 litre arasında olabilir. Dolu konteynerlerin Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan, Romanya ve Lüksemburg gibi bazı ülkelerde taşınması yasak olabilir.
Almanya’ya Avrupa Birliği ülkelerinden yakıt getirirken, 20 litre yedek depolarda taşınabilir, ancak güvenlik nedeniyle ADAC (Almanya Otomobil Kulübü) her zaman 10 litreden fazlasını taşılmamasını tavsiye eder. Bu miktarlar ve kurallar zaman zaman değişebilir, bu nedenle seyahatten önce ilgili resmi kaynaklardan güncel bilgilere ulaşmanız önemlidir.
İsveç ve Finlandiya’ya ithalat için örnek olarak aşağıdaki muaf miktarlar geçerlidir:
- 10 litre alkollü içki (örneğin viski, rom, votka) ve
- 90 litre köpüklü şarap (şampanya) ve
- 20 litre ara ürün (örneğin Sherry, Porto şarabı ve likör şarapları) ve
- 110 litre Bira
Norveç’e ithalat için aşağıdaki kurallar geçerlidir:
- en fazla 1 litre %22 ile %60 arasında alkol içeren alkollü içki ve
- en fazla 1,5 litre şarap ve
- en fazla 2 litre bira, alkopop veya elma şarabı (cidre)
Isviçre için geçerli olan Kurallar
Avrupa seyahatiniz sırasında İsviçre‘yi geçerken İsviçre gümrük düzenlemelerine ekstra dikkat etmeniz gerekecektir.
5,000 İsviçre Frangı’na kadar olan değerdeki ürünler İsviçre’yi bildirmeden geçirilebilir.
Alkol, tütün vb. için muaf miktarlar, AB direktiflerine kıyasla İsviçre’de çok daha sıkıdır.
Örneğin, maksimum 18% Alkol hacmine sahip içeceklerden toplamda 5 litre ithal edilebilir. Bu miktarın üzerindeki her litre için 2 İsviçre Frangı vergilendirilir.
Sigara ithalatı için ise maksimum 250 adet izin verilir, sonrasında adet başına 0.25 İsviçre Frangı vergisi uygulanır. Daha fazla bilgi için admin.ch adresine başvurabilirsiniz.
Bu serbest miktarlar, Almanya’ya üçüncü ülkelerden (AB dışındaki ülkeler) giriş yaparken geçerlidir:
Almanya’ya bir AB olmayan ülkeden dönüş yaparken (örneğin, İsviçre veya Birleşik Krallık’tan geliyorsanız), aşağıdaki serbest miktarlar geçerlidir:
- 4 litre şarap ve
- 16 litre bira ve
- 1 litre %22’den fazla alkole sahip alkollü içki (örneğin, votka veya cin) veya %80 Alkol hacmine sahip 1 litre etil alkol veya en fazla %22 Alkol hacmine sahip 2 litre alkollü içki veya alkollü içecek veya bu ürünlerin karışık bir kombinasyonu.
AB ile direk ilişkisi olan Ülkeler (AB dışındaki ülkeler) için tütün ve sigara ürünleri için serbest miktarlar:
- 200 Adet Siagara veya
- 100 Adet Zigarillo veya
- 50 Adet Puro veya
- 250 gram Tütün veya
- bu ürünlerin karışık bir kombinasyonu.
AB dışındaki Ülkelerden getirilebilinecek diger eşyalar
Hediyelik Eşyalar, Giyim, Mobilya veya benzeri ürünler, AB dışındaki bir ülkeden AB’ye getirilen toplam değeri 300 Euro‘yu (hava ve deniz yolculukları için 430 Euro) aşmayacak şekilde ithal edilebilir.
Bu sınırların aşılması durumunda ithalat vergileri uygulanır. Bu kural 15 yaş ve üzeri kişiler için geçerlidir. 15 yaşın altındaki kişiler için muafiyet miktarı 175 Euro’dur.
Üzerinizde bulunabilinecek Nakit Para
Avrupa Birliği içinde nakit para, altın, değerli taşlar ve çekler, toplam değeri 10.000 Euro‘yu aşmayan şekilde serbestçe taşınabilir.
Almanya’dan bir AB ülkesine (veya tersi) yapılan bir seyahatte, bu miktarı aşan tutarlar Alman gümrüğüne sözlü olarak bildirilmelidir. Her bir AB ülkesi, giriş için farklı düzenlemeler yapabilir, bu nedenle gidilecek ülkedeki bildirim gerekliliklerini de kontrol etmek önemlidir. İlgili AB ülkelerinin gümrük web sitelerine gitmek için bu bağlantıları kullanabilirsiniz.
Unutmayın: Birçok AB ülkesinde nakit para üst sınırları bulunmaktadır, yani belirli bir miktarın üzerinde nakit ödeme yapılamaz.
Almanya’dan bir AB dışı ülkeye (veya tersi) yapılan bir seyahatte, 10.000 Euro veya daha fazla nakit para veya değerli eşyayı Alman gümrüğüne yazılı olarak bildirmeniz gerekebilir. İlgili formu zoll.de adresinden alabilirsiniz. Bildirim için ek bir ücret alınmaz. Ayrıca, ilgili üçüncü ülkenin ilgili bildirim gereksinimlerine de dikkat etmek önemlidir.
Kişisel Ilaçlar:
İlaçlar, her bir ilaç için maksimum üç aylık bir ihtiyacı aşmayacak şekilde taşınabilir. İlaçların diğer ülkede onaylı veya kayıtlı olup olmadığı AB içinde önemli değildir.
Sahte ilaçların ve özellikle tehlikeli ve sıkça doping amaçlı kullanılan maddelerin taşınması yasaktır. Daha fazla bilgi için zoll.de adresine başvurabilirsiniz.